Auto-sztereoszkópikus 3D képalkotó rendszer fejlesztése a Geoview Kft-nél

Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott kutatás-fejlesztési koncepciót az Irányító Hatóság támogatásra érdemesnek találta. GOP-1.1.1-11-2011-0009 azonosító számú „Auto-sztereoszkópikus 3D képalkotó rendszer fejlesztése a Geoview Kft-nél” projekt olyan valós idejű IT konverziós technológiára épül, amely a még szerkesztés alatt álló, többek között képi tartalmakat is szemüveg nélkül élvezhető 3D-s formátummá alakítja.

A projekt keretén belül a speciális megjelenítő fejlesztését túlhaladóan a modellezés és az adatbevitel módszerére is újszerű megoldás kerül kialakításra. Fejlesztésre kerül egy a felhasználó, vagy az operátor mozgását érzékelő szimuláló eszköz, melynek segítségével térbeli képek, modellek hozhatóak létre anélkül, hogy a szokásos beviteli perifériák (pl. egér, billentyűzet) alkalmazására szükség lenne. A mozgásérzékelésen alapuló adatbevitel számos szakterület számára jelent a tervek szerint eddig még nem ismert felhasználási lehetőséget.

A projekt célja egyértelműen a Geoview Systems Kft. egyik fő szoftver fejlesztési területének, a térinformatika eszköztárának látványos és felhasználóbarát bővítése. Az ígéretes, több technológiai újítást ötvöző projekt minta alkalmazásai, a hozzáfűzött remények szerint számos célcsoport igényeivel találkozik azáltal, hogy mindennapi tevékenységük támogatására új lehetőségeket nyitnak.
A valósidejű információk mozgásbevitelen alapuló kezelése, olyan grafikai jelet eredményez, amely a szokásos felhasználói (PC) szoftverek használata közben, vagy éppen mellette auto-sztereoszkopikus megjelenítést tesz lehetővé. Teszi ezt úgy, hogy az alkalmazott felhasználói szoftverek segítségével létrehozott vizuális adatok és a speciális auto-sztereoszkópikus megjelenítő között interfész kapcsolatot biztosít.

Bővebb információt a projektről a http://www.3dkepalkotas.hu/ oldalon talál.

Azonosítószám: 
GOP-1.1.1.-11-2011-0009
Projekt kezdete: 
2012, március 5
Projekt vége: 
2014, június 30